HÅNDEN OG ORDET
Fotografier af islandske håndskrifter fra Den Arnamagnæanske Samling
Udstilling 27. oktober – 25. november 2018
Fernisering fredag 26. oktober kl. 16-18
Den Arnamagnæanske Samling har sit navn efter den islandske filolog, historiker og bogsamler Arní Magnússon (1663-1730), hvis latiniserede navn var Arnas Magnæus. Han var professor i danske antikviteter ved Københavns Universitet, og ved sin død testamenterede han sin store samling af håndskrevne og trykte bøger til universitetet. Håndskriftsamlingen består af ca. 3000 enheder, de ældste fra det 12. århundrede. Størstedelen er islandske, men samlingen rummer også norske, danske og svenske håndskrifter.
Håndskrifterne er en uvurderlig kilde til middelalderens sprog, litteratur og historie: sagaer, myter og sagn, annaler og krøniker, de ældste nordiske love, oversatte europæiske romaner, helgenlegender og bibelhistorie, for blot at nævne nogle af de mange forskellige tekster der er overleveret i håndskrifterne.
– Dér er de bøger som man aldrig og ingen steder får magen til lige til dommedag.
Således udbryder bogsamleren Arnas Arnæus, der er modelleret over Árni Magnússon, i Halldór Laxness historiske roman Islands Klokke, da han under Københavns brand i oktober 1728 for sidste gang går ud af døren til sit bibliotek og ser tilbage på de flammende reoler.
I 2009 blev hele samlingen optaget på UNESCO’s liste over umistelig skreven og audiovisuel kulturarv, Memory of the World Register. Læs mere om Arne Magnussons håndskriftsamling her.
Denne udstilling sætter lys på nogle af de bevarede mageløse bøger i den islandske del af samlingen.
Fotografier: Suzanne Reitz
Tekster: Anne Mette Hansen og Matthew Driscoll