Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

THOMAS ARGE - FARVENS STOF

18. april - 21. juni

Maleren Thomas Arge (1942-78) tilhørte generationen af kunstnere, der efterfulgte så markante skikkelser på den færøske kunstscene som Samuel Joensen-Mikines, Ingálvur av Reyni, Ruth Smith og Janus Kamban.

Allerede som barn var Arge optaget af at tegne og male, men det blev en uddannelse som tømrer, der i første omgang beslaglagde hans tid. Efter år som bolværksbygger og sideløbende kurser på den nyoprettede malerskole i Tórshavn sidst i 1950'erne, debuterede han på den årlige Olai-udstilling i 1962.

I 1964 blev færingen optaget på Det kongelige danske kunstakademi i København, hvor han fik den danske modernist Richard Mortensen som professor. Der skulle efter sigende have været vis strid de to imellem, eftersom professoren ønskede, at eleverne også dyrkede professorens egen passion for det non-figurative og maleriets grundelementer: farve, flade, linje og rum. Det stemte dog dårligt med den standhaftige Arges drift mod det figurative og natur-ekspressionistiske.

At Thomas Arges værker, ligesom hans person, besad en urkraft og vildskab, hersker der ingen tvivl om, og mens andre samtidige færøske malere kunne have en tendens til at dyrke det blide eller det melankolske i naturen, kastede Arge sig ud i en, for færøsk maleri, ny dristighed og frihed i sin behandling af det vilde og utilnærmelige.

Hans ekspressive værker dækkede også over en anspændt personlighed, der i de sidste år af hans liv forstærkedes af et tiltagende alkoholforbrug. Arge var livet i gennem søgende og med et heftigt temperament, der matcher den desperation, der også ses i hans intense billeder.

Spændingen mellem Arges dybt subjektive sanseindtryk og farvebrug på den ene side og så motivet, det ydre, den sansebare virkelighed, på den anden, står fortsat stærkt og i dag betragtes han som en af de mest originale malere ikke bare i færøsk, men også skandinavisk kunst.

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Listasavn Føroyar.

Læs Politiken-anmeldelse Fire hjerter

Læs Politiken-anmeldelse Fire hjerter