BLOK P - en boligblok i Nuuk, 1966-2012. Fotos, tekst, lydinstallation, interviews og film
Kurator: Rikke Diemer
16. november - 6. april 2014
Dokumentation og fortælling i ord, lyd, billeder og genstande om livet i en af rigsfællesskabets største boligblokke, Blok P i Nuuk, som blev nedrevet i 2012.
Da Blok P stod færdig i Nuuk i 1966, var den enorme etageejendom rigsfællesskabets største beboelsesejendom og et symbol på den moderne udvikling i det grønlandske samfund. Men den 5 etager høje og 200 meter lange ejendom på Store Slette midt i Nuuk blev også for mange symbolet på en fejlslagen centraliseringspolitik og er ofte blevet omtalt som en arkitektonisk katastrofe.
Men efter nedrivningen lever Blok P i høj grad videre i hjerterne hos alle dem, der har oplevet den markante bygning og ikke mindst dem, der har boet ejendommen - hvilket var 1% af hele Grønlands befolkning!
Udstillingen BLOK P
BLOK P - kunstværket som dialog
Vi taler kulturhistorie, arkitektur, planlægning, antropologi og kolonihistorie - men uden modtager intet værk. Kunst er i virkeligheden en samtale - et værk eksisterer ikke uafhængigt af tid og sted - det er en del af en historie, en proces, en situation. En dialog med omgivelserne, hvor processen ikke styrer mod et af kunstneren bestemt mål, men lader målet opstå ud af dialogen.
Af kurator Rikke Diemer og Niels Bennetzen
Udstillingen BLOK P er en sammensmeltning af seks forskellige projekter, der alle har boligblokken som afsæt, og som i fællesskab formidler udsnit af ejendommens og dens beboeres historie. I ord, billeder og genstande præsenteres man bl.a. for tidligere beboeres erindringer om barndommens sorgløse liv, såvel før som efter opførelsen af blokken, lettelsen over at have rindende vand, træk og slip samt butikker og et nyt stærk socialt netværk omkring sig.
Der fokuseres på antropologisk vis på de spor, som det levede liv efterlod sig i og omkring blokken, ligesom selve den månedlange nedrivning dokumenteres med en spektakulær time-lapse, hvor man ser kranerne fortære den monumentale bygning. Og som et stykke Berlin-mur står en del af en opgangsvæg med graffiti midt i udstillingen - et vidnesbyrd på bebyggelsens malplacering i Arktis og en kilde til eftertanke!
I udstillingen mødes således kunst, koloni- og samtidshistorie, antropologi, arkitektur og byplanlægning. Og historien om Blok P, livet i den og ejendommens forvandling fra modernistisk prestigeprojekt til forfaldent beton-slum uegnet til beboelse, berettes således ad fleres spor med afsæt i personlige vidnesbyrd og erfaringer fra såvel beboere projektets deltagere.
Udstillingen blev tidligere på året vist i kulturhuset Katuaq i Nuuk.
Se nedrivningen af Blok P (2 min. 26 sek.).
Se dokumentarfilmen Blok P - Erindringer (35 min.).
Lad os høre din mening om Blok P her.
Deltagere:
Rikke Diemer - Kurator for udstillingen
Kunstner Rikke Diemer, som er kurator for udstillingen, bidrager med filmene 'Blok P', en time laps video af nedrivningen og dokumentarfilmen Erindringer om Blok P, graffiti og billedmontager i vinduerne og på gulvet på udstillingen. Rikke Diemer har tidligere udsmykket gavlen på Blok Q med ravne, da hun arbejdede i Tusarliivik. Første del af filmen om 'Blok P' blevet vist på den internationale arkitekturudstilling under Venedig Biennalen i 2012. Rikke Diemer har produceret filmen om 'Blok P' i samarbejde med Peter Jensen.
Peter Jensen
Videoproducent Peter Jensen fra Inuk Media Aps har produceret kortfilm, dokumentarer, baggrund, spots og reklamer i en årrække. Peter har modtaget stor anerkendelse for sine produktioner, herunder den grønlandske markedsføringspris, platin for bedste oplysningsspot i en international konkurrence og en dansk guldmedalje for bedste multimedi- eprogram. Peter har på denne udstilling fotograferet og redigeret filmen Erindringer om Blok P.
Liss Stender
Grafisk designer LissStender har i en årrække arbejdet med grafisk tilrettelæggelse for AG, Atuakkiorfik, Pisiffik, KNR, DR og TV2. Senest har hun udviklet 'Moderne Grønlandsk Kultur Design', og hendes brugskunst med grønlandske motiver kan nydes på inukdesign.com. I 2012 modtog LissStender Kommuneqarfik Sermersooqs initiativpris. LissStender har på denne udstilling bidraget med 'Aftryk af liv', der består af en række nærbilleder fra 'Blok P'.
Jørgen Chemnitz
Fotojournalist Jørgen Chemnitz har opnået stor anerkendelse for sine udstillinger, hans artikler, film og bøger, og er kendt for både kærligt at portrættere naturen og menneskene med sine fotografier og også at spidde nutidens samfund i sine artikler. Jørgen Chemnitz bidrager med artiklen "Mikropolis" på denne udstilling, en artikel der oprinde- ligt blev skrevet til Weekendavisen. Artiklen kan læses i sin fulde længde i denne folder.
Tone Huse og Carsten Aniksdal
Samfundsgeograf Tone Huse og fotograf og filmskaber Carsten Aniksdal er fra Norge. Carsten er især optaget af hvad der sker før og efter en hændelse, og Tone forsker i hvad der sker i skæringspunktet mellem det, der foregår i byerne og de politiske processer. De to nordmænd har fotograferet nedrivningen af 'Blok P', og undersøger hvad nedrivningen får af betydning for samfundet. Tone og Carsten bidrager med en række fotografier på denne udstilling.
Sarah Bodil Tierney og Matylda Rasmussen
Designer Matylda Rasmussen arbejder som freelancer med illustration, layout og events. Designer Sarah Bodil Tierney arbejder med illustration, litografi, kobbertryk og animation. Derudover beskæftiger hun sig med lydfortællinger og designantropologi. Under deres studie boede Sarah og Matylda i en efterladt lejlighed i Blok P, og undersøgte historier rodfæstet i grønlandsk kultur. De tager os med en tur ind bag historierne i det sociale boligbyggeri - som et særligt kig på nordiske værdier som fællesskab og velfærd.