GEORG GUÐNI - Landskaber
28. oktober - 30. december 2011
Indtil sin alt for tidlige død i forsommeren i år, stræbte den islandske maler Georg Guðni (1961-2011) igen og igen efter at indkredse og fortolke det islandske lys og landskab i sine billeder. Med penselstrøg efter penselstrøg fremmanede han dybe, ofte melankolske og næsten sfæriske landskabsskildringer, hvor perspektiv og horisontlinjer er på grænsen af opløsning, og hvor himmel og jord under tiden bliver et.
Inspireret af bl.a. romantikkens såvel som det traditionsrige nordiske landskabsmaleri, søgte Georg Guðni siden studieårene i 1980'erne at finde en egen kunstnerisk identitet og retning. En retning der gik modsat de jævnaldrende kollegers, som for en stor dels vedkommende havde blikket rettet mod den mere ekspressive internationale kunstscene.
Georg Guðnis største inspirationskilde var dog det islandske landskab med dets bjerge, kløfter, dale, vulkaner og ikke mindst de grænseløse lavamarker. Som søn af en geolog havde han gennem hele sin opvækst rejst på kryds og tværs af Island, og på nærmeste hold oplevet landets natur i al sin storslåede mangfoldighed.
Indtrykkene fra barndommen og de indre landskabsbilleder, der dengang blev skabt, øste han af resten af livet. For selv når Georg Guðni i dagligdagen var tæt på dette landskab, malede han ud fra erindringen. Motiverne er erindringslandskaber, som han besjælede med sine penselstrøg og bragte det jordnære sammen med noget dybt sensitivt og metafysisk.
Landskaber er den første soloudstilling med Georg Guðnis værker i Danmark.