Den færøske maler Zacharias Heinesen, der regnes som en af Færøernes største nulevende kunstnere, er kurator for sommerens færøske særudstilling.
1. maj - 1. september 2009
Med sit nære kendskab til den færøske kunstscene har Zacharias Heinesen sat følgende syv færøske kunstnere stævne i København:
Andrias Andreassen, Hanni Bjartalíð, Hansina Iversen, Anker Mortensen, Marius Olsen, Brandur Patursson og Tummas Jákup Thomsen.
Motiv-, teknik- og genremæssigt er variationen stor blandt udstillerne, og udstillingen afspejler ifølge kurator den dybde, diversitet og ikke mindst kvalitet, der kendetegner færøsk kunst lige nu.
Kort om de syv kunstnere:
Andrias Andreassen (1957)
Skulpturerne knytter sig til den klassiske tradition, hvor motivet - som regel en person - gengives anatomisk korrekt og udstråler en afslappet ro og balance.
Hanni Bjartalíð (1968)
Ekspressive værker, der originalt kombinerer elementer fra børnetegninger, popkultur og den klassiske kunst i såvel billeder som skulpturer.
Hansina Iversen (1966)
En smuk kombination af styrke og sarthed fastholder beskueren i maleriernes organiske farveflader, der hemmelighedsfuldt smyger sig om og ovenpå hinanden.
Anker Mortensen (1961)
Sensitive og lette billeder uden nogen egentlig fortælling, men med antydninger af sitrende liv og enkelte faste genkendelige elementer.
Marius Olsen (1943)
Forskellige grafiske teknikker skaber komplekse værker, der nedbryder den verden, vi mener at kende, og præsenterer beskueren for nye indgange og sprækker ind til andre.
Brandur Patursson (1977)
Skulpturer af menneskelignende væsener med langstrakte lemmer af bl.a. ståltråd, skruer og knivsblade, der skaber uro og afsky. På samme tid er der noget sølle og afmægtigt, der vækker en vis følelse af sympati med væsenerne.
Tummas Jákup Thomsen (1962)
Billederne åbner for universer og sjælelige tilstande, som iagttageren nok bevæges af, men ikke lukkes ind i. Hvilket drama er det, der netop har udspillet sig?