En udstilling om den islandske eventyrer og antropolog Vilhjálmur Stefansson (1879-1962) og hans ekspeditioner til Canadas arktiske egne.
2. marts - 20. maj 2007
Vilhjálmur Stefansson (1879-1962), var født af islandske forældre i Manitoba, Canada.
Stefánsson betragtes i dag som en af de sidste "rigtige" udforskere af Arktis, og hans antropologiske studietræf og syn på Inuit-befolkningen og deres liv, var på mange områder banebrydende.
På den aktuelle udstilling om den islandske antropolog og opdagelsesrejsende Vilhjálmur Stefansson's vises fotografier, manuskripter, uddrag fra hans udførlige og til tider kuriøse dagbøger. Desuden fremvises der en række "arktiske hverdagsgenstande". Som antropolog er Stefansson (1879-1962) ofte blevet omtalt som Nordens profet (prophet of the North).
Dette skyldes at han ihærdigt og med en vis succes arbejdede for at ændre den vestlige verdens opfattelse af Arktis som en ugæstfri, gold og frossen ødemark. Hans centrale budskab var, at ved at have en åben tilgang til og lære fra de folk, hvis forfædre havde levet i Arktis i tusinder af år, og som havde lært at tilpasse sig miljøet og gennem generationer havde akkumuleret en viden, så forvandledes Arkis, så at sige, til et venligt og beboeligt sted.
Herved knytter Vilhjálmur Stefansson's arv bånd frem til nutidige emner såsom bæredygtig brug af naturressourcer og social og kulturel levedygtighed i det arktiske område.