Udtryksfuld og stilren islandsk modernisme gennem 60 år
20. april - 11. juni 2006
Islandske Louisa Matthíasdóttir, der det meste af livet opholdt sig i udlandet (Danmark, Frankrig og USA), betragtes i Island, som en af landets helt store kunstnere i det 20. århundrede. I USA, hvor hun boede størstedelen af sit liv, bedømmes hun ligeledes som en af efterkrigstidens vigtigste figurative malere, beundret for sine kraftfulde billeders stærke farver og stramme, stiliserede kompositioner.
Udstillingen Louisa Matthíasdóttir 1917-2000 er den første udstilling i Danmark, der giver et samlende overblik over hendes liv og værk, selvom det var her, hun for mere end 70 år siden startede sin kunstneriske karriere.
Louisa Matthíasdóttir tilhørte en ny generation af
kunstnere i Island, som voksede op i et land, der var midt i en hektisk moderniseringsproces. Men på trods af de nye strømningers indtog, var det i København mulighederne var, hvis man havde kunstneriske ambitioner og ønskede at udvikle dem. Louisa rejste derfor til København i 1934 for at studere grafisk design på Kunsthaandværkerskolen i Bredgade.
I 1938 - efter et kort ophold i Island - drog hun til Paris et år. Derefter tog hun tilbage til Island igen og endelig i 1944, mod slutningen af 2. verdenskrig, rejste hun videre til New York. Her deltog hun aktivt i arbejdedet med at revurdere og genintroducere den europæisk kunst- og maletradition, og som i 1950'erne og 60'erne skulle bringe hæder til den amerikansk figurative kunst.
Selvom Louisa var internationalt skolet og efterkrigstidens amerikanske kunstscene til tider var en kunstpolitisk kampplads, så forblev hendes kunst og motivvalg privat og intenst fokuseret på de nære værdier og miljøer: familie og venner, landskaber og ikke mindst de islandske panoramaer.
Udstillingens værker spænder over 60 års dedikeret kunstnerisk virke og er arrangeret i samarbejde med Islands Ambassade i København, The Scandinavian House, New York. Seneste har den været vist i de Nordiske Ambassader i Berlin.