Året er 1948, gamle venner fra København mødes atter i Island: Else Alfelt, Carl-Henning Pedersen, Svavar Guðnason og Sigurjón Ólafsson.
3. november - 14. januar 2007
Med denne vandreudstilling er det hensigten at fremdrage et hidtil ukendt kapitel af den fælles dansk-islandske kunsthistorie.
Udstillingen omfatter 50 værker af Carl-Henning Pedersen og Else Alfelt, heraf 10 tuschtegninger som Carl-Henning tegnede for tidsskriftet Helhesten, der blev udgivet i perioden 1941-1944. Svavar Guðnason er repræsenteret med 14 billeder i akvarel og oliekridt og Sigurjón Ólafsson med 5 skulpturer.
De to islandske kunstner var begge bosat i Danmark i 1930'erne og 40'erne, hvor de var en del af den avantgarde-bevægelse, som bestræbte sig for at udtrykke det oprindelige og primitive i kunsten.
Baggrunden for de to danske kunstneres rejse til Island i 1948 var en invitation fra vennen Svavar Guðnason. Kunstnerægteparret medbragte den danske avantgarde udstilling Høstudstillingen fra 1947, hvor Svavar også var repræsenteret.
Udstillingen, der blev vist i Austurvöll i Reykjavik i maj, vakte den stor opmærksomhed og gjorde indtryk på de islandske billedkunstnere.
Efter udstillingens afslutning rejste Carl-Henning og Else rundt i landet og tegnende og malede ivrigt under indtryk af den islandske natur. Carl-Henning skabte bla.a. en serie oliekridt billeder og Else malede en række akvareller, hvoraf udstillingens danske titel, Lavaens blå blomst, er hentet .
Dette ophold og møde skulle blive af stor betydning for alle parter. For Carl-Henning og Else Alfelt satte oplevelsen af den islandske natur varige spor, og for islændingene gav mødet værdifuldt inspiration til deres fortsatte søgen efter et nyt formsprog.
De udstillede værker kommer fra Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum, Kulturcentret i Hornafjörður og Sigurjón Ólafsson Museet.
Udstillinge er støttet af: