Udstillingen fortæller med installationer, billedkunst og computeranimationer historien om den vestnordiske fangstkultur.
29. november - 11. april 2004
"Fangstkultur i Vestnorden" beskriver fangst og fiskeri i Grønland, Færøerne og Island - i et kunstnerisk, etnografisk og teknologisk perspektiv. Udstillingen fortæller bl.a. om den religiøse adfærd omkring jagten og fangernes kamp for at få mad på bordet og overleve i et miljø, hvor ressourcerne er små. Herudover vises en samling af smykker, gamle fangst- og fiskeredskaber, fangerbåde, kajakker og moderne sælskindsdesign. Udstillingen har også eksempler på billedkunst, der tematiserer fangstkulturen.
Fra Grønland blandt andre Peter Rosing (1892-1965), Aka Høegh (1947-) og Miki Jacobsen (1965-) og fra Færøerne blandt andre Sámal Joensen-Mikines (1906-79). "Fangstkultur i Vestnorden" beskriver desuden historiske og moderne fangstteknologier, gamle fangstpladser, havstrømmene i Nordatlanten og grindehvalernes adfærd i Nordatlanten. Et af udstillingens hovedbudskaber er, at de vestnordiske lande for at opretholde en kultur og levevis, der er baseret på havet og dets ressourcer, bliver nødt til at bygge videre på traditionelle fangstfærdigheder.
Udstillingen, der er designet af Edward Fuglø, er en nordisk samproduktion tilrettelagt af Nordens Hus i Tórshavn. Den er blevet vist i Nuuk, Thorshavn, Shetlandsøerne, Dublin, Reykjavik og Akureiry. Senere går turen til New Foundland, Stockholm og Helsingfors. I tilknytning til udstillingen er udgivet bogen "Hunters of the North / Fangstkultur i Vestnorden", skrevet af fagfolk fra Færøerne, Island og Grønland. Herudover er produceret CD'en "Piniartut" med vestnordiske musikere.