Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

DET NYE NORDATLANTEN - udgivelse af nyt storværk

Det nye kulturhistoriske storværk Danmark og det Nye Nordatlanten fejres på udgivelsesdagen med en perlerække af korte oplæg og efterfølgende reception.

Søndag 13. september 2020 kl. 14 (UDSOLGT)

I et fælles projekt har litterater, kunstkritikere og historikere fra Island, Færøerne, Grønland, Norge og Danmark spurgt: ”Hvad er Nordatlanten?” De har undersøgt både de nye alliancer og tætte relationer i regionen og deres rødder i en fortid, hvor kontakten ofte er gået gennem Danmark. Hierarkierne fra den tid trækker lange spor ind i nutiden. Samtidig tegner konturerne sig af et vigtigt og følelsesmæssigt komplekst fællesskab, som kalder på fordybelse i Nordatlantens kulturhistorie.

Projektet har resulteret i storværket Denmark and the New North Atlantic, som udkommer netop søndag den 13. september. Vi fejrer udgivelsen med en række korte oplæg, hvor nogle af forskerne fortæller om arbejdet med bogen og giver smagsprøver på bogens analyser.

PROGRAM:

Kirsten Thisted, Københavns Universitet: På tværs af Nordatlanten
Om at arbejde tværfagligt og transnationalt - og skrive kollektivt. Hvad gjorde vi, hvorfor gjorde vi det – og hvad fik vi ud af det?

Guðmundur Hálfdánarson, Islands Universitet: Vi var ikke landsmænd!
Var borgerne i det nordatlantiske danskernes "landsmænd", sådan som nogen historikere hævder? Hvordan gik det til, at det danske imperium forvandlede sig til en perlerække af selvstændige nationer? 

Bergur Rønne Morberg, Færøernes Universitet: Langt ud i det blå
Hvilken betydning har det at være en ø? Hvad mener vi, når vi taler om Det ”blå” Nordatlanten?

Malan Marnersdóttir, Færøernes Universitet: Grønland i færøsk maskulin erindringskultur
I en lang periode var fiskeri ved Grønlands kyster en vigtig del af færøsk økonomi. I dag udgør fiskernes fortællinger fra deres tilværelse i vestgrønlandske vige og bugter en maskulin erindringskultur med koloniale træk.

Rosannguaq Rossen, Grønlands Universitet: Hvem ejer nationaldragten?
Må man ”pille” ved kulturarven? Hvorfor er nationaldragten så vigtig for nogle folk i Norden - og hvorfor spiller den ikke samme rolle for alle?

Elisabeth Oxfeldt, Oslo Universitet: Sex-guarding the nation.
I nationale fortællinger spiller kvinder en central rolle som symbolet på nationen. Derfor må kvinder vogtes mod fremmede mænd i en krisetid. Hvordan udspillede dette kønsdrama sig i Nordatlanten – og hvor står vi i dag?

Ann-Sofie N. Gremaud: Gamle følelser - nye venner
Fejringen af 100-året for Islands selvstændighed i 2018 blev markeret med udstillinger og publikationer, som rejste en del spørgsmål: Hvordan står det til med selvstændigheden? Hvad består den i og hvad er dens pris? Og hvorfor er Island og Grønland pludselig blevet "bedste venner i Arktis"? 


ARRANGEMENTET

Arrangementet varer to timer (inkl. kort pause), og derefter byder vi på en forfriskning. Bogen Denmark and the New North Atlantic: Narratives and Memories in a Former Empire sælges til særpris. 

Salen åbner 45 minutter før start.

NB. Alle vores arrangementer afholdes iht. gældende retningslinjer og regler for afholdelse af arrangementer med siddepladser. Af samme årsag er der et meget begrænset antal billetter per arrangement. Desuden beder vi jer møde op i god tid og vise hensyn til hinanden.

Enré: 60 kr.
Onlinebilletsalg (UDSOLGT) 


Nordatlantens Venner

Der er en billetrabat på 25% til medlemmer af Nordatlantens Venner. Billetter købt med denne rabat skal fremvises sammen med et gyldigt medlemskort ved indgangen.

 

Illustration øverst: Guðný Þ. Guðmundsdóttir og Sara S. Öldudóttir med kunstneren Unnar Örn Auðarsons værk, fanerne  ”Opaque Shadow” (foto: Rut Sigurðardóttir).

Billetsalg (UDSOLGT)

Billetsalg (UDSOLGT)

Besøg projektets hjemmeside

Besøg projektets hjemmeside

Arrangementet på facebook

Arrangementet på facebook